Wednesday, December 8, 2010

azam maal hijrah!

Azam maal hijrah aku untuk kali ini adalah aku mahu berubah dari segi cara dan gaya pemikiran aku!
aku mahu berfikir mengenai kemajuan diri. Tambahan pula, aku mahu gaya pemikiranku yang lebih meluas dan matang! ini kerana, aku merasakan tahun depan merupakan tahun yang sangat mencabar dan menguji diri aku dari segi pemikiran dan sikapku terhadap orang yang berada disekelilingku. 

kenapa aku mahu gaya dan cara pemikiranku lebih meluas dan matang?
 secara jujurnya, aku pada semester hadapan merupakan seorang pelajar yang sekali lagi diberi kepercayaan untuk memimpin sebuah kelas yang penuh dengan ragam dan masalah. hu3.. oleh itu, misi aku kali ini adalah untuk membuat perubahan kepada kempipinan kelas dan pelajar-pelajar. so, untuk mencapai misi ini, aku harus memastikan aku sentiasa bersedia dan perlu langkah sehadapan sebelum kawan-kawan2 ku yang lain.
sehubungan dengan perkara itu, gaya pemikiranku harus berubah dan selangkah lebih maju! 

tapi persoalannya, adakah aku mampu menghadapi dugaan yang akan aku hadapi semasa aku menjalani proses transformasi ini?
aku selalu memikirkan masalah ini. bagiku, aku tidak boleh melakukan secara bersendirian. kerana transformasi ini melibatkan semua orang yang berada didalam kelas aku! bagiku tidak akan ada seorang pun yang akan tertinggal atau dipinggirkan dalam aku sibuk menjayakan proses transformasi ini. oleh itu, aku harus mempersiapkan jentera kempipinan yang mantap dan mampu berkhidmat serta boleh berubah seiring dengan apa yang dikehendaki oleh aku! 

bila difikirkan balik, agak payah rupanya, mereka yang menjadi jentera kempipinanku adalah mereka yang belum  berpengalaman dalam dunia kempipinan! apa yang aku lihat, mereka masih tidak sedar akan tanggungjawab dan peranan mereka  serta ada diantara mereka yang belum bersedia untuk menjadi sebahagian orang penting dalam kelas.. aduyai!! ini akan menyulitkan kerjaku mereka ini adalah mereka yang telah berjaya mendapat mandat oleh pelajar lain melalui proses pilihanraya. oleh itu, aku terpaksa menyediakan  dua program pembangunan iaitu :

- membentuk kempipinan yang berkebolehan 
- mentransformasikan minda pelajar.

dua program ini perlu dilaksanakan dengan segera! kerana selepas ini, mereka akan menghadap kehidupan dunia realiti. oleh itu, mereka harus dipersiapkan dengan segala pengetahuan dan kemahiran agar mereka boleh menghadapi cabaran dan dugaan yang akan mereka tempuhi dalam latihan industri.

apa yang perlu dilaksanakan terlebih dahulu sebelum mereka  didedahkan dengan  transformasi iaitu mereka perlu bersatu padu dan mereka kena sedia berkorban serta sanggup menghadapi dan menerima perubahan. ini juga memerlukan satu idea yang mantap agar objektif ini tercapai dan sekaligus aku boleh melaksanakan proses transformasi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kunjungan ku!!