Wednesday, November 24, 2010

hospitality and travel marketing ( 24/11/2010) (rabu)





Ari nie aku mula study pasal “ hospitality and travel marketing service”.  Aku mula study part 1 mengenai “ introduction to marketing” iaitu bab 1 “defined marketing”
Dalam bab nie, aku didedahkan mengenai:
-          Definition of marketing
-          Principle of marketing
-          The hospitality and travel marketing enviroment.
Perh!! Susah gak nak paham walaupun ia adalah bab permulaan.  Bukan ape lorh!! Nota yang aku ada skang nie smuanyer dalam bahasa inggeris.  Senang citer, aku skang dah pakai buku. Buku nie ada 625 muka surat jer.. dan bahasa yg terdapat dalam buku nie adalah dalam bahasa inggeris. So, agak mencabar kowt!! So, aku kene study hard agar aku boleh menguasai subjek nie dgn jayanya.
Ari nie saje dah 20 muka surat aku selak... huhuhu...
Dalam kesempatan nie, aku nak cerita sikit pasal buku nie! Buku ni ada 5 bahagian ( topik besar)
Part 1: introduction to marketing ( what is marketing)
-          Dalam part 1 nie ada 3 bab kecil.
Part 2: planning research and analysis
-          Dalam part  ii nie ada 3 bab
Part 3: planning marketing strategy and planning
-          Dalam part iii nie ada 3 bab.
Part 4: implementing the marketing plan
-          Dalam part iv nie ada 10 bab
Part 5 :c controlling and evaluating the plan
-          Dalam part vi nie ada 1 bab.
Secara keseluruhannya, dalam subjek “ hospitality and travel marketing”  terdapat 20 bab yang harus dipelajari. Tapi bagi aku, giler ape nk belajar kesemuanya, hu3.. mahu beruban otak aku kowt!! Belum campur subjek lain lagi!!!!. Just belajar basic jer.. n belajar yg penting2 kowt.

Dalam kesungguhan aku nk stdy nie, aku risau lar result exam aku pada sem nie! (sem 3 cict) Ak tak tahu samada aku berjaya mengekalkan pointer exam aku mcm sem lepas ke tak. Aku risaukan subjek “hospitality accaunting”. Aku dah larr risau sgt pasal subjek nie. Aku bukan nyer hebat sangat dalam bidang akaun!. Aku pon tak tahu exam ari tuh aku leh jawab ke tak?. Pe yg aku harapkan adalah carry mark aku jer. Semua owang nk lulus subjek nie tapi aku tak nak lar mengharapkan lulus semata2. Aku nk aku leh dapat sekurang2 nyer “A- atau pointer bg subjek nie 3.75.  bila aku bersendiri, mesti aku pk kan pe larr keputusan aku sem nie.
Klo subjek lain, aku tak de larr risau sgt sbb aku rasa aku mampu untuk mengekalkan prestasi yg baik. Bukan aku nk bangga ke ape?. Aku rasa markah carry mark n result exam pada midterm yg lepas sgt membantu aku dalam aku mengekalkan pointer. Tapi aku tak boleh terlalu yakin sgt!!
Dalam kerisauan aku nie!! Ape yang aku boleh buat adlh dengan mendekatkan diri dengan Allah. Sentiasa berdoa dan memohon agar result aku sentiasa dalam keadaan baik. Agar si tukang penanda kertas aku nie sentiasa berfikiran sihat dan tenang ketika menanda kertas aku dan kawan-kawan yang lain. aku berharap agar aku diberi kekuatan untuk menghadapi saat result nak kuar nie. Dan aku akan redha diatas apa yang sudah tertulis dan ditakdirkan untuk aku. Hanya Allah saja lah tempat aku memohon dan kepadaNya lah aku  bertawakkal.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kunjungan ku!!