Tuesday, November 16, 2010

hari raya aidiladha ( qurban days) 17/11/2010

aku kali nie tak pergi solat sunat hari raya sebab aku terlanjur tidur..hahaha. aku bangun dalam pkul 9.00 pagi. time tuh owang semua dah abeh sembahyang r.. bila bangun, mak aku pulak dah bg tazkirah awal ... urm, pe nak uat sbb mlm tadi aku tido lewat. tak tahu npe smalam aku tak leh tido!! myb ak terpk something.

sonok nyer kali ini, aku terbangun dr tidor sbb aku terdengar phone aku berbunyi!! bila aku tengok, aku dapat new mesej. bila aku check!! ak terkejut sangat sbb kawan aku dari UITM Arau mesej aku kowt!! perh! betapa terharunya aku bila hassan mesej aku.. kami nie dah lama tak jumpa kowt selepas aku kluar dari Uitm pada tahun lepas. klo dikira bulan dan hari, sudahnyer aku rasa cukup setahun aku dah tak contact dy... tp skang aku dah kembali berurusan dgn dia.. ni larr hikmah hari raya yang aku dapat.. tapi kami just mesej sekejap jer sbb dy time tuh nk g  sembahyang.. thanx frenz... krn mesej ko, aku teringat segala kenangan kat Uitm.

aku kali nie pakai t-shirt jer ..tak nak ak pakai bju melayu. sbb shah alam dah panas kowt time pukul 9.30.  tp yg aku hairan kan npe larr ramai sgt budak2 pakai bju melayu satu set! tak panas ker? myb dowang excited kowt!! bila dipikirkan balik, aku pon mcm dowang gk dulu, pagi2 buta dah bgon.. tp suasana hari raya kat sini dah berubah tak mcm dulu lg. lembu korban dah sikit n tak meriah larr..aku pon tak tahu nk tulis cm ner..

pelik nyer aku,  owang sibuk pasal raya, kawan aku pulak sibuk pasal exam. maklom larr SPM kan nk dekat, so, dy mintak aku ajar sejarah.. aku dah lama tak bukak kitab nie!! tapi kesungguhan aku nk membantu dia, aku tetap sanggup selongkar almari azimat aku yang dah lama  aku tak bukak untuk aku cari nota2 sejarah yang terbaik untuk dy. aku harap, dgn ade nyer bantuan ak yg tak seberapa nie, akan membantu dia untuk berjaya dalam paper sejarah!!

kemudian, aku tengok owang surau dah datang masuk padang (taman). time nie larr, aku suka sangat nk tengok!! tengok lembu kene sembelih..hu3.. sedih pon ade tp nak uat cm ner dh ajal dia kowt! setiap yg hidup akan mati jugak.. tp yg special nyer ttg lembu ni,  manusia akan tengok dia mati..hahhahahaha.. kawan2 aku semua berkerumun kat padang!! maklom larr setahun sekali kowt!! ag pon kter owang nie dah anggap shah alam mcm kampung r..hahaha..bkn nk belagak ape ker..kami dah lama duk luar shah alam.. study kowt!!

sudahnyer, bila lembu sudah dilapah, maka lembu tuh akan dihantar ke surau untuk dimasak dan dibuat jamuan kepada ahli kariah (kampung) hu3.. makan kat surau kowt!!  tapi syg sgt, aku tak leh makan sbb aku nie mengalami proses diet yg terlampau!! hahahhaha.. lembu2 yang lain akan di agihkan kepada penduduk kmpung. time nie larr dapat rasa daging fresh!! mesti sedap klo uat masak lada hitam..perh!! malas n telanjang..hahhahaa

pasal mesej raya, hanya 2 3orang jer yg mesej raya kat aku!! alhamdulillah, sekurangnyer, ade jugak yg ingat kat aku lagi.. so, terima kasih larr kat kowang smua sbb bg mesej yang penuh dengan pengertian walaupun mesej yang aku terima adalah sama..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kunjungan ku!!